2022-02-13 09:01:13• hírek • Szatmár.ro

Idén is megszervezték a Darwin Napot Szatmárnémetiben

Mint 2009 óta minden évben, idén sem maradt el a Darwin Nap Szatmárnémetiben, melynek immár 14. alkalmára került sor.

A Darwin Nap a tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepe, melynek története az 1980-as évekre nyúlik vissza. 2009-ben ünnepeltük Charles Darwin születésének 200-ik és főművének, „A fajok eredete” megjelenésének 150-ik évfordulóját. A nemzetközi emlékévhez Szatmárnémeti is csatlakozott: 2009 február 12-én, a tudós születésnapján került megrendezésre az első Darwin Nap a Szatmár Megyei Múzeumban. Azóta minden év februárjában népszerűsítik a szatmári Darwin Nap előadói a tudományt és a kritikus gondolkodást.

Az idei Darwin Nap a tudomány-népszerűsítés közösségbevonási lehetőségeinek szentelt figyelmet. Pénteken interaktív és digitális kiállítási technikákat mutattak be múzeumi térben, míg szombaton sor került egy izgalmas online játéktérben futó kvízjátékra, Sike Tamás biológus, a szatmári Darwin Nap főszervezőjének vezetésével. A programokhoz pedig tudósok, szakemberek, informatikusok, iskolai tanerők és múzeumpedagógusok, valamint tanítani és játszani vágyó, tudástól szomjazó résztvevők csatlakoztak.

A pénteki, a Megyei Múzeumban tartott a Természet Titokterme címet viselő program elsősorban tanítóknak és tanároknak szólt, számukra bemutatták a Patkós Stúdió interaktív ismertető tábláit, hogy kedvet kapjanak osztályaikkal mihamarabb meglátogatni ezt az élményszámba menő kiállítást a természet működéséről!

A szombati online kvízjátékba pedig bárki bekapcsolódhatott és válaszolhatott a számos izgalmas biológiai, földrajzi, geológiai, fizikai, történelmi, technológiai, és tudománytörténeti témakörében elhangzott kérdésekre. A legtöbb helyes választ pedig Mák Andor és Vajda József adták, akik egy-egy szabadulószobás főnyereménnyel lesznek megjutalmazva.














 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: